2win800x200

Ковачевиќ се жали дека воздухот е загаден, дали и како советничка дискутираше за тоа?

Ноември 18, 2018

Препораките на ВМРО-ДПМНЕ за заштита од аерозагадувањето на прес конференција ги соопшти битолчанката Виолета Ковачевиќ која изминатите години додека ја обавуваше функцијата советник во битолскиот Совет за време на претходната власт, новинарите не паметат дека од говорница се жалеше на загадениот воздух. Екс советничката Ковачевиќ не остана запаметена по некоја дискусија во Советот како бара мерки за почист воздух.

И тогаш аерозагадувањето беше една од најгорливите теми за дискусија во Советот, а тогашната власт на чело со Владимир Талески изјавуваше дека мода било да се протестира за чист воздух. При жестоките дискусии за аерозагадувањето и последиците од него, од владечакото мнозинство доблест да зборуваат за темата најчесто имаа докторките Олга Лозановска и Соња Трпезановска. Другите советници од тогашната власт не останаа запаметени по некоја борба или предлози за почиста животна средина, освен што изјавуваа дека воздухот мириса на политика.  

Сега кога ВМРО-ДПМНЕ е опозиција, Ковачевиќ на прес конференција обвини дека Владата на СДСМ продолжува со својата неодговорна политика во однос со најгорливото прашање – загадениот воздух. Таа рече дека во услови на температури од 20 степени во тек на месеците октомври и ноември, највисоки во последните 20 години, има и рекордна загаденост на целата територија на Република Македонија со ПМ честички. Згора на тоа, секој ден има исклучување на мерните станици од државниот мониторинг систем, со оправдување дека се на сервисирање.

Во претходниот општински Совет, Ковачевиќ најчесто дискутираше на темите поврзани со образованието. Кога опозиционата СДСМ критикуваше дека училиштата тонат во долгови, што остана како последдица до денес, таа рече дека самиот факт што образованиот процес се реализира целосно и континуирано без застој и поголеми проблеми е доказ дека директорите и нивните управни и работни колегиуми одговорно, солидно и доста успешно си ги извршуваат задачите и обврските кои им се наметнуваат. Неоспорен е фактот дека дел од училиштата имаат финансиски проблем со блокирани сметски, но тој факт е земен во предвид при секоја евалуација, рече советничката.

По промената на власта, образованието имаше долг од 4,5 милиони евра.

Секој има право на критика и борба за чист воздух, само што неговото загадување и прочистување не зависи од тоа која партија е на власт, а која во опозиција.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани