2win800x200

ВЕРНИЦИ ОБВИНУВААТ ДЕКА НА ПОП ОД МОГИЛА МУ ПЛАЌАЛЕ И ЖИВОТНО ОСИГУРУВАЊЕ

Јануари 31, 2019

Попот Славе Петровски кој служи во Могила бара од нас покрај пари за пензиско и здравствено осигурување да му плаќаме и полиса за животно осигурување, вели Гоце Кантаровски од црковниот одбор на храмот ,,Св. Архангел Михаил" во Могила. 

,,Ќе одиме во Митрополија на разговор, ќе прашаме зошто треба да плаќаме осигурување и тоа Граве? Му плаќаме на свештеникот со години и пензиско, а и осигурување во Граве што не е евтино. Од црковниот одбор од Могила му плаќаме повеќе од 10 години. Ние пак во одборот работиме волонтерски, доброволно", вели Кантаровски. 

Свештеникот Петровски кој е од Добромири, село во општина Могила, не негира дека му плаќаат животно осигурување. Но, вели дека тоа е со дозвола од повисоки свештеници и ќе се користи откако ќе оди во пензија. 

,,Тоа осигурување е со согласност на повисоки свештеници. Даден е благослов бидејќи се намали пензиското осигурување. И сумата што ја добиваме за верските услуги се дели на два дела, да може да оди дел во Граве, дел во пензискиот столб. Парите се плаќат моментално во Граве , а потоа се добиваат штом одиме во пензија", вели свештеникот Петровски. 

На свештениците кои работат во селски парохии во кои нема многу жители и приходите им се помали. 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани