Webp.net gifmaker

Со вклученост на локалното население од населбата Баир до почиста животна средина

Мај 12, 2020


Четири лица од локалното населени во ромската населба на битолскиот Баир се вклучени во проектот "Креирање можности за работа на сите-главна фаза" кој се реализира преку УНДП со поддршка на Општина Битола и ЈП Комуналец.

 

Овие лица се ангажирани во тимовите за дезинфекција на јавните објекти и јавните површини во градот во рамките на ЈП „Комуналец“, како и во делот на грижа за чистотата и средување на јавните површини.

Градоначалничката Наташа Петровска ја посети улицата „Козјак“ во оваа населба, каде на терен, со претставници од УНДП и директорот на ЈП „Комуналец“ Панде Богоевски, се сретнаа со лицата ангажирани преку проектот 

Жителите велат дека овој дел од населбата Баир, никогаш не бил почист од сега, ѓубрето и депониите се минато, а околните обраснати треви и несреденост веќе не се карактеристичен белег за изгледот на улицата „Козјак“. 

 

DSC 0294Петровска посочи дека формулата за успех е секогаш во активностите да биде вклучено и локалното население, кое најдобро ги познава проблемите на жителите, а истовремено, заеднички, поттикнува на поголема грижа за колективната средина на живеење. Таа рече дека ваквите активности ќе се реализираат и понатаму, од улица во улица, опфаќајќи сè поголеми делови од оваа населба.

 

Општина Битола е дел од програмата за  финансиска поддршка на невработено лице  вклучено во активности, каде партенер е УНДП

DSC 0279

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани