(фотогалерија) Денеска на Криволак се уништени 1600 парчиња од пронајдените 12.600 гранати во Битола

Декември 15, 2020
фото: ДЗС фото: ДЗС

Пиротехничарите на Дирекцијата за заштита и спасување заедно со пиротехничарите на МВР и АРСМ, денеска ја започнаа акцијата за уништување на неексплодираните убојни средства, артилериски гранати 75 мм пронајдени и отстранети од градот Битола кои датираат од Првата Светска Војна.  На првата акција се уништија 1600 парчиња артилериски гранати на  Армискиот полигон „Криволак“, информираат од Дирекцијата за заштита и спасување.

Под Тумбе Кфае во Битола, при градежни активности за реконструкција на Стадионот,  кон крајот на октомври, беа пронајдени неексплодирани артилериски гранати со  калибар 75 мм, заостанати од Првата светска војна. Во едномесечна акција на 7 пиротехничари од Дирекцијата за заштита и спасување, беа отстранети 12.600 од овие експлозивни средства. Ова е најголемата количина на неесксплодирани убистевни средства пронајдени не само во државата, туку и на Балканот. Со  возила на амријата и полицијата, деновиве од магацин во битолската Касарна каде се складираа, се транспортираат  на „Криволак“, каде ќе се уништуваат во наредниот период. 

 

криволак2

 

криволак3

 

криволак4

 

криволак5

 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани