2win800x200

Минибус за лица со попреченост набави Општина Битола

Април 06, 2021

Општина Битола набави транспортно возило-минибус,  наменето за лицата со попречености. Преку проектот Зајакнување на општинските совети, по реализираните 4 форумски сесии со граѓаните, како еден од најприоритетните проекти беше изгласана набавката за возило, прилагодено на лица со попречености.

I R compress 1617721668073

 

"Денес промовираме нова набавка на возило, кое што е во услуга на граѓаните со различни потешкотии, а кои што во минатото имале реални проблеми со траснпортот. Во градот функционира Дневниот центар за лица со потешкотии, па возилото ќе биде наменето за лицата кои тука престојуваат, но и за сите граѓани со потешкотии, кои што ќе имаат потреба за мобилност. Ние сме првата општина која го отвори Регионалниот центар за слепи лица, во кој учествуваат и општините Демир Хисар, Ресен, Новаци и Могила. Општината изврши низа инфраструктурни зафати со кои што ги подобри услугите кон граѓаните со потешкотии во мобилноста во зградата, дури и вработи лице кое што има потешкотии во мобилноста. На овој начин, покажуваме дека нема крај на тоа како можете да ги подобрувате услугите на граѓаните, независно од која категорија се. Посакувам побрзо да излеземе од здравствената криза за да може да се искористат и овие придобивки“, рече градоначалничката  Наташа Петровска.

I R compress 1617721668275

Градоначалничката посочи дека вредноста на ова возило е во висина од над 1,3 милиони денари, донација од Швајцарска агенција за развој и соработка – SDC, спроведено од

Програма за развој на обединетите нации – UNDP, преку Форумот на заедниците, за да се детектираат реалните потреби на граѓаните.

I R compress 1617721668179

Претседателот на Здружението на слепи лица Битола Стевче Костадиновск истакна дека ова возило во многу голема мерка ќе ја помогне мобилноста на сите категории граѓани со попреченост, за да можат да учествуваат на спортски натпревари, да посетуваат одредени места, па дури и да можат непречено да одат до своите работни места.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани