ЈП „Стрежево“ – Битола согласно Законот за утврдување на цени на водните услуги, и ценовникот усвоен од Владата на седмата седница од 29. 09. 2020 година нема да ја зголеми цената на водата за 2021 година, наменета за водоснабдување на населението.

„Со постоечката цена од 5,15 денари за метар кубен сметаме дека можеме да ја подобриме ефикасноста на водните услуги, преку обезбедување на најдобри по квалитет водни услуги со најмалку трошоци. Анализирајќи ги сите аспекти, времето во кое живееме во 2020 година а можеби и ќе живееме и во 2021 година со пандемија од вирусот ковид -19 и влијанието на пандемијата врз економијата но и врз животот на граѓани се одлучивме цената на водата во 2021 да остане непроменета“, соопшти директорот Менде Граматковски.


Економските текови, нагласува тој, се сензитивни, па ги зедовме во предвид сите аспекти и согласно методологијата по која се формираат цените на водните услуги сметам дека правилно постапивме да останат истите цени за водоснабдување со кои ќе ги заштитиме интересите на крајните потрошувачи односно граѓаните.


„Ние како институција во идниот период со домаќинско работење и рационално трошење на ресурсите ќе ги зголемиме приходите од останатите дејности а ќе ги намалиме непродуктивните трошоци.
И со оваа цена на водата Стрежево и понатаму ќе остане успешно претпријатие и ќе инвестира во нова опрема и современа технологија, како и во нови инвестиции кои ќе носат дополнителни приходи“, вели Граматковски.стрезево

Јавното претпријатие „Стрежево“ на сите граѓани на Република Северна Македонија им го честита 8 Септември –Денот на независноста, денот кога граѓаните го кажаа историското „да“ кое значеше независна, самостојна и суверена држава. ЈП „Стрежево“ ја упатува честитката со желба за напредна, развиена, економски силна и интегрирана држава во ЕУ.

Во понеделник со почеток во 10 часот ќе започне порибувањето на акумулацијата “Стрежево”, во организација на концесионерот, ЈП “Стрежево” - Битола. Претпријатието ќе ги превземе сите мерки за почитување на препораките за заштита на безбедноста и здравјето како на вработените така и на сите граѓани кои ќе присуствуваат на настанот.

ЈП “Стрежево”- Битола, ќе изврши порибување на акумулацијата Стрежево со сопствени средства, со подмладок од крап и пастрмка. Порибувањето ќе се реализира на локација брана “Стрежево” (крајбрежниот појас во близина на Командната зграда и Шахтниот преливник на акумулацијата “Стрежево”). Порибувањето ќе се реализира согласно Законот за рибарство и аквакултура, риболовната основа, договорот за концесија и годишниот план за заштита и стопанисување со рибниот фонд во акумулацијата “Стрежево” за 2020 година.

Јавното претпријатие „Стрежево“ го честита Денот посветен на Св. Кирил и Методиј, сесловенските просветители кои со својата животна посветеност и дела постигнаа неверојатен цивилизациски напредок во писменоста на македонскиот и на  сите словенски народи.  

Јавното претпријатие „Стрежево“ им го честитаат Рамазан Бајрам на сите граѓани од исламска вероисповед кои го слават овој голем муслимански празник и им посакува семејна среќа, добро здравје, љубов, почит и меѓусебно пријателство, во духот на вистинските вредности и традиционално добриот соживот. 

Страница 1 од 7

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани