2win800x200

По жолчните дискусии, Советот го изгласа предлог буџетот на Општина Битола за 2024 година

Декември 26, 2023

По неколку часовна жолчна дискусија за тоа што е направено во изминатата година и што ќе се направи во престојната, советниците го изгласаа прелог буџетот на Општина Битола за 2024 година. „За“ гласаа ВМРО-ДПМНЕ и колаицијата и СДСМ и коалиционите партнери, Левица беше против, а Поинаку гласаа воздржани.

Градоначалникот Тони Коњановски обраќајќи се од говорницата соопшти дека во буџетот вклучени се предлозите на сите советнички гтрупи и побара конструктивност во неговото донесување. Рече дека нема да дозволи да се прави театар и Општината да остане без буџет. Воедно побара од претседателката на Совет на следна седнициа на разгледување да го стави ревизорскиот извештај за Поинаку. Илиевска, му возврати дека тоа е јавен извештај за периодот од изборите, кој покажаува дека Понаку потрошиле само 40 000 денари за кампања кои сами ги платиле од џеб.

„Вклучени се предлозите од сите советнички групи, како и сугестии дадени на одржаните комисии. Отворен сум за соработка, но нема да дозволам да се прави театар од институцијата, нити сакам да прифатам сценарио во кое Општина Битола нема да има буџет за 2024 година. Во однос на отчетноста и транспаретноста добро знаат граѓаните неколку пати сме биле прогласувани за лидери по транспаретност од релевантни институции. Отчетност очекувам од сите политички групи, па затоа имам ревизорски извештај за една советничка група кој ќе го доставам до престедателката и на следната седница да го постави на дневен ред, рече Коњановски.

Илиевска му возврати дека по две години вади ревизорски извештај од избори кој е јавен , прикажен на страницата на Државниот завод за ревизија која не ги товари Поианку за никакви финансиски злоупотреби, туку напротив покажува колку малку пари потрошиле за кампањата.

„Ова е редовна работа и Вашата парија има ваков извештај. Го имате прочитано? Фала Ви многу оти јавноста ќе разбере дека носителот на независната група изборачи потроши само 40 000 денари за кампања. Ова е јавен документ, објавен секаде, ова е циркуз и вие правите циркуз. Извадете го ревизорскиот извештај на ВМРО-ДПМНЕ да видиме колку пати имате потрошено од буџетот и колку сега ќе добиете пари од Владата што ја нарекувате корумпирана и криминална. Ова е редовен ревозорсаки извештрај и ако јас имав згрешено затвор ќе бев. Кога бил објавен извештајот зошто седнавте со Габриела да се договарате, ако има некаков страшен финансиски извештај?Некој Ве лажи. Тоа е извештај дека 40 000 денари за цела кампања беа донирани од Алмир, Чулако и Габи“, рече Илиевска додавајќи дека никогаш повеќе ВМРО –ДПМНЕ нема да добие поддршка од Поинаку.

Ж.З.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани