Webp.net gifmaker

Невена Груевска е првата жена претседател на Македонското научно друштво во Битола

Септември 29, 2020

Членовите на Македонското научно друштво од Битола на денешното изборно собрание, за првпат избраа жена за претседател. Научното друштво кое опстојува шест децении во селдните години  ќе го води Невена Груевска, професор на Славјанскиот универзитет во Битола. Таа доаѓа на местото на досегшаниот прв човек на МНД, долгогодишниот новинар, публицист и професор Марјан Танушевски.

Новата претседателка Груевска високо образование стекнала на Факултетот за биотехнички науки во Битола во учебната 2005/2006 година и била прогласена за еден од трите најдобри студенти на генерацијата, каде од 2005-2008 година била ангажирана како демонстратор. Магистерски труд одбранила на ФБН - Битола 2009 година. Докторски труд изработен и одбранет на ФБН- Битола, 2016 год. Автор и коавтор на повеќе од 10 научни труда. Од академската 2017/2018 година ангажирана на МСУ Гаврило Романович Державин и избрана во звање –доцент, на Факултетот за безбедност при работа. На истата установа во академската 2018/2019 година е редовно вработена и ја извршува функцијата продекан за настава. Член на Македонското научно друштво – Битола од 2010.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани