И на снегот битолчани се искачија до црквичката Св. Атанасиј во Смолево да запалат свеќи за здравје

Јануари 31, 2023

 Во чест на христијанскиот празник Свети Атанасиј битолчни денеска и на снег се искачуваат до  месноста викана Смолево за да запалат свеќа во црквичата Св Атанасиј. Смолево прерасна во едно од најпосетените места за рекреација во Битолско. Тоа е дестинација каде редовно застануваат да одморат планинарите што се искачуваат на врвот Неолица на Баба Планина виок 1440 метри. До црквата извира вода, која посетителите ја пијат верувајќи дека помага при лекување на болести на главата и од уплав кај малите деца. Водата која извира тука се смета дека е од изворите Дванаесет кладенци кај Нолица.

 

Нема достапен опис

Нема достапен опис

Нема достапен опис

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани