2win800x200

Гимназијата (Најновиот поетски бисер на битолчанецот Панде Манојлов)

Февруари 19, 2019

Кога те градеа 
во темелите 
ти фрлија семе 
од најубавите битолски 
ѓул трендафили,
семе 
берено по дворовите 
на куќите 
од центарот на Битола 
и битолските маала: 
од Чифтефурни, 
Влашко маало 
до Ѓенимаале
и Еврејската маала,
од Дрвен пазар 
до Ат пазар... 
И сите убавини 
ги собирале мајсторите,
сите мириси на парфеми
од битолските дами 
и еснаф фудулите 
од битолската чаршија,
во темелите 
да ги вградат
како столбови 
за идното време.
Не старееш, знам,
зошто, секогаш,
со млади си 
во твоите клупи,
Гимназијо Горна,
и мирисаш на младост, 
мирисаш
на љубов, 
на ѓул трендафил 
мирисаш 
и спомени
од твоите клупи!

19.2.19. Панде Манојлов

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани