Во Битола се смирува корона-кризата, доколку концертите не направат штета, крајот на септември ќе има под 20 активни случаи , анализира професорот Трајковски

Август 26, 2020

Во Битола продолжува смирувањето на корона-кризата. Забележуваме експоненцијално опаѓање на дневниот број на дијагностицирани, а црвената линија на првиот дијаграм ја опишува оваа тенденција, наведува во својата математичко статистичка анализа професорот од Техничкиот факултет во Битола, Дејан Трајковски.

 

FB IMG 1598469157315
 
Со  тренд на експоненцијално намалување, прогнозата за кумулативниот (вкупниот) број на дијагностицирани сé побавно расте, како што се гледа на вториот дијаграм.
 
FB IMG 1598469149414
 
"Доколку последните два големи концерти во Херакле со по 2.000 осносно 700 души не направат поголема штета, крајот од септември би требале да го дочекаме со помалку од 250 вкупно дијагностицирани, а активните случаи да опаднат на помалку од дваесетина", пишува Трајковски
Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани