Еко-акција на ЕСМ за чистење на ски-патеката на Копанки

Октомври 31, 2020

 

Во организација на Државните електрани денеска се спроведе еко-акција за чистење на ски-патеката на Копанки од отпадот. На акцијата се приклучија планинари, скијачи, љубители на природата, а како што велат од ЕСМ,  целта е подигање на јавната свест за соодветно одложување на отпадот, за важноста од зачувување на природата и на планинските центри како места од особено значење, како и и промотивна подготовка на патеката пред почетокот на зимската сезона. Акцијата се спроведе со почитување на сите протоколи и мерки за заштита од КОВИД-19.

- И покрај серизоната сосотојба со коронавиросут, сметаме дека со добро органзирање нашиот живот треба да продолжи понатаму. Денешната еко-акција ја спроведува АД ЕСМ заедно со  локалната самоуправа и јавните претпријатија. Целта е да ја заштитиме животната средина, природата, посебно во планините. АД ЕСМ стопанисува со хотел „Молика“ и ски центарот  на Копанки, а во наредниот период подготвоувем серизни активност за подобрување на условите за спорт и рекреација во овој центар. Очекувам поддршка и од Општина Битола, но и од сите институции кои се засегнати. Им благодарам на планинарите, скијачите и љубителите на природата кои денеска дојдоа, а убеден сум дека и понатаму заедно со вакви активности ќе дадеме придонес да го зачуваме Пелистер. Сакам да апелирам до сите надлежни институции, општина Битола, посебно до планинарското друштво Пелистер, час посокоро  да се најде решение за планинарскиот  дом Копанки, кој му е потребен на градот, на државата, на граѓаните. Неопходно е домот  Копанки да се изгради, а не да стои  руина, која не може да се користи, рече генералниот директор на АД ЕСМ, Васко Ковачевски

 

 

 

123202610 400958541074652 5482021260217592982 n

123287541 465561084409869 4965121246761686818 n

123291269 3673843436012149 8998419163481380395 n

123303412 284664412732995 8293438996877205782 n

123307665 3632024860356335 1861501832554845464 n

123309556 793464988153940 2944479724744541990 n

123314380 400103994504526 3750465314898021828 n

123314380 1075212956256479 7379547735927103179 n

123321596 1777095265776211 3370888317522733748 n

 

123322191 3311465562299754 9011529899739989515 n

123331483 818004638989924 8716566969556784530 n

123334572 1295835164102867 4304011045703640933 n

123334929 642426643307824 2272305301589376364 n

123335896 357387255525356 7013548993435250887 n

123337817 486083165600991 2647706227477560798 n

123338415 371543020715604 5579948658605928888 n

123359623 384126566111237 1617952510280390364 n

123363170 905644709966191 5647358969666468665 n

123365677 366401091255354 947585968068899543 n

123366443 377857323259053 8199443881087042339 n

123386306 375770210433943 6244817703124249990 n

123392818 1209840322734842 5735110650783950370 n

123399738 793614071200426 1210097696121599965 n

123408889 456271345347041 986716641025435181 n

123515826 677048079913089 2526180891893257623 n

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани