Webp.net gifmaker

ЗАЕДНО СО ГРЦИЈА ЌЕ СЕ ШТИТИМЕ ОД ПРИРОДНИ НЕПОГОДИ И КАТАСТРОФИ

Јуни 07, 2019

Пелагонискиот регион кај нас и Западна Македонија во Грција започнуваат соработка за заштита на населението од пограничните региони од евентуални природни непогоди и катастрофи. Со тоа ќе се подигне нивото на хуманост и солидарност во пограничните региони на нашата земја и Грција. Во тек е проектот „Заедничка прекугранична соработка за заштита на населението од природни непогоди и катастрофи од човечки фактор J-CROSS“ кој го спорведува Центарот за развој на Пелaгонискиот плански регион со други парнери, финансиран од ИПА програмата 2014-2020, а кофинансиран од Министерството за локална самоуправа.62027853 454486738619018 4859012998657736704 n

Една од активностите е преуредување на коритото и брегот на река Елешка која за разлиак од другиет реки што од кај нас текачт на југ, оваа од Грција тече кон нашата земја и кога водостојот е висок се случуваат поплави.

„Зафат на река Елешка во општина Новаци каде доаѓаше до големи поплави. Со бајпас решение ќе го смениме текот на речното корито, а со тоа при поплави ќе се намалат и негативните последици. Ќе се набави и багер кој ќе го одржува речното корито и за инфраструктурни зафати. Со меѓугранични тренинзи ќе се зајакнат капацитетите на двете страни кога би дошло евентуално до припродни непогоди, заедно да се делува“, рече Гого Видимче, директор на Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион.Елешка река кај нас фото википедија

Буџетот на Центарот за развој на Пелагонискиот регион е околу 300 000 евра. Планирано е инсталирање на ситем за рано предупредување и тревожење, изработка на меѓуграничен акционен план за превенција и управување со ризик, интегриран план за превенција од земјотреси, мрежа од повеќе метео станици и џпс уреди за следење свлечишта во инфраструктурите под ризик, брани и патишта.

„Имаме две главни цели, да направимне сите да сфатат дека цивилната заштита е случај за кој сите треба да се грижат и преку таа граѓанска заштита треба да изградиме доверба и да ги заштитиме граѓаните на двете земји. Ако нешто се случува во Битола луѓето од Флорина (Лерин) да дојдат да помогнат и обратно“, рече Вангелис Кацарос од Универитетот Аристотел од Солун, експерт за цивилна заштита.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани