Webp.net gifmaker

Почина Гоце Петровски, неуморен борец за правата на децата бегалци

Мај 12, 2021

Почина Гоце Петровски поранешен претседател на Организацијата на Македонците потомци од Егејскиот дел на Македонија. Петровски беше неуморен борец за правата на децата бегалци. Беше дел од организаторите и учесник на настаните по повод јубилеи поврзани со историјата на Македонците од Егејскиот дел на Македонија, а учествуваше и на честувања во Грција поврзани со важни датуми од борбата на македонскиот народ. Во спомен на Петровски и неговото дело пренeсуваме еден од текстовите што ги имавме објавено со негова помош, а тоа е за пронаоѓањето на гробот на Андреј Чипов, влијателен член на Комунистичката партија во Грција и борец за националните права на тамошното македонско население. 186268229 911359006387735 1366327637730382255 n

 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани