2win800x200

Почина Коста Хаџиантоновски, таткото на Битолскиот „Монмартр“

Март 13, 2021

На 86 годишна возраст денес почина творецот на Детската ликовна колонија „Мал битолски Монмартр“, Коста Хаџиантоновски. Беше истакнат ликовен педагог и Битола ја впиша на светската карта на ликовната уметност. „Малиот битолски Монмартр“, традиционална меѓународна детска ликовна колонија започна да ја организира од 1982 година, притоа образувајќи го и  Детското ликовно студио „Св. Кирил и Методиј“ од Битола. По негова иницијатива Колонијата се одржува во Битола секоја година од 23 до 30 мај. На оваа манифестација учествуваат ликовни таленти од Европа и светот на возраст од 5 до 14 години. Напоредно со неа се одржува и Големата детска изложба на која пристигнуваат детски цртежи од целиот свет. Со изложби „Монмартр“ гостуваше на Летните олимпијади во Сиднеј 2000, Атина 2004, Пекинг 2008, Лондон 2012 и во Рио де Женеиро. Воспоставувајќп добрп односи со уметниците од Хонг Конг, беше еден од заслужните што ликовната колонија се прошири и на азискиот континент. 

Погребот ќе се одржи утре, со опело во црквата „Свети Димитрија“, а потоа Хаџиантиновски ќе биде погребан на Светонеделските гробишта . 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани