2win800x200

ЈП "Пазари“ -Битола е прво јавно претпријатие во земјава кое произведува струја од фотоволтаици за сопствени потреби

Март 14, 2021

 

ЈП „Пазар“и Битола е прво јавно претпријатие кое произведува електрична енергија од сонцето со моќност до 20KW според законските одредби. 

Ова јавно претпријатие намалените приходи од изнајмување на тезги ги компензира со енергетска ефикаснсот. Поставија лед осветлување, топлотен сиситем на парно греење, а сега се и првото јавно претпријатие во земјава кое поставило фотоволтаици преку кои произведуваат електрична енергија за сопствени потреби. Сега можат да го пренаменат буџетот кој бил предвиден  за режиски трошоци. 
 
- На крајот од годината кога ќе се пресмета ќе плаќаме минмална сума на потрошена електрична енергија. Од една страна се намалуваат трошоците на јавното претпреијатие, а од друга страна придонесуваме за намалување на загадувањето на животната средина. Препорака е до останатите институции да направата фотоволтаици за прозиводство на електрична енергија за сопствени потреби, со што ќе се намалата трошоците, а инвестицијата за 3-4 години се враќа во целост. Според мене треба да се напарват измени во  Законот за фотоволтаици кои вели дека  правните лица можат  да постават  до   20 киловати за сопствени потреби. Милсалм дека треба да може да поставуваме повеќе киловати, со што се намалуваат трошоцит, е а се намалува и  загадувањето на животната средина , вели Владе Атансовски, директор на ЈП „Пазари“
 
Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани