2win800x200

Скриеното богатство на Македонија блесна во Дубровник

Септември 28, 2020

Оригинални македонски носии со фасцинантни декорации на везови и бои, кошули, свилени марами, накит и над 200 предмети се изложени во Дубровачки музеи – Етнографски музеј Рупа во Дубровник, Хрватска. Најголемиот дел од примероците биле собрани порано на македонска територија од Јелка Миш, која својот работен век го посветила на собирање носии од регионите од поранешна Југославија, а потоа ги подарила на Музејот во Дубровник. Останатиот дел се сочувани од заедничка изложба на ниво на ФНР Југославија, која била претставена во западноевропските земји и потоа подарени на Етнографскиот музеј во Дубровник.

 

Автор на изложбата наречена „Скриеното богатство на Македонија – убавина која не познава граници“ е Бранка Хајдиќ, етнолог виш кустос. Меѓу стручните соработници е и Наде Геневска-Брачиќ, етнолог, кустос-советник од Завод и музеј Битола, етнологот и професор од Штипскиот универзитет Владимир Јаневски и етнолог-кустосот Ивица Кипре. Поставката е на Ивона Мичл.

„За предвидената реализација на изложбата во 2020 да биде поставена во Дубровачки музеи – Етнографски Музеј во Дубровник, од двата музеи во 2019 беа поднесени апликации за одобрување средства до Министерствата за култура на Хрватска и Северна Македонија. Колегите од Дубровачки музеи ги добија предвидените средства за реализација на изложбата, додека Завод и музеј Битола, не ги доби предвидените средства за реализација на изложбата со образложение дека овој проект не е во согласност со приоритетите на Министерството за култура и не може да се утврди национален интерес“, вели Геневска-Брачиќ.

„Изложени се сочувани примероци од македонските носии и везови од крајот на 19. и почетокот на 20. век, кои се карактеристични примери во хронолошкиот развој на создавање на носијата. Во оваа збирка сочувани се во поголем број кошули, единечни облековни елементи, шајаци, додека комплетни носии се во мал број. Од посебен интерес се везени свилени марами со златовез и сокаите. Предметите според своите естетски и симболични значења се од голема важност во создавањето на македонските народни носии“, вели етнологот Наде Геневска-Брачиќ.

Збирката се состои од носии и везови од етнографските етнички целини: Горни битолски села, Битолско- Прилепско Поле, Демирхисарско, Преспа, Скопска Блатија, Скопска Црна Гора, Тетовско, Кичевско, Порече и само фрагментарно се опфатени Мијаците.

Интересот за оваа значајна колекција е инициран од Геневска-Брачиќ уште пред повеќе години, па во 2016 беше одобрен проектот од Министерството за култура со кој започнаа истражувањата во колекцијата која дотогаш не беше обработена. Беше потпишан и договор за соработка помеѓу Музејот во Дубровник и Музејот во Битола. Во изминатите години експерти од двете институции соработуваа во идентификација, обработка и селекција на предметите.

Извор: https://sdk.mk/index.php/magazin/skrienoto-bogatstvo-na-makedonija-gi-voodushevi-hrvatite-ministerstvo-za-kultura-ne-dade-pari-oti-izlozhbata-vo-dubrovnik-ne-bila-od-natsionalen-interes/

 
Фотографии од изложбата во Дубровник 

120283888 4957012007646045 7561635378552365377 o

120234614 4957009987646247 9045376483216476054 o

120201545 4957009690979610 3354100825527976825 o

120298960 4957011887646057 4333618330146761384 o

120301498 4957004704313442 5704292874721406570 o

 
Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани