Настаните во Југославија и операцијата „Марита“-фељтон БУГАРИЈА ВО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА | ОКУПАЦИЈАТА НА МАКЕДОНИЈА (4)

Декември 07, 2020

 

Настаните во Југославија и операцијата „Марита“- фељтон БУГАРИЈА ВО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА | ОКУПАЦИЈАТА НА МАКЕДОНИЈА (4)

https://nezavisen.mk/nastanite-vo-jugoslavija-i-operacijata-marita/

Царот Борис немаше многу причини да ѝ биде благодарен на Британија. Сѐ додека британската интервенција во Грција не го предизвика вниманието на Германија, Бугарија беше во можност да избегне сојуз со кого било; а сепак британските напори да ѝ помогнат на Грција никогаш немаа повеќе од најмала шанса за успех. Ако Бугарија останеше непосветена до јуни 1941 година, кога Германија го нападна Советскиот Сојуз, можно е Бугарија да избегнеше приклучување кон Оската и покрај симпатиите на владата за Германија. Целиот текст на линкотhttps://nezavisen.mk/nastanite-vo-jugoslavija-i-operacijata-marita/

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани