Webp.net gifmaker

Капиталните инвестици се реализираат на легален и законски начин, рече градоначалничкта Наташа Петровска

Октомври 24, 2018

Капиталните нвестиции секогаш треба да се зтаворат со комплетна проектна документација, а поради тоа голем дел од средсвата за ребаланс на Буџетото на Општина Битола се пренасочуваат за изготвување проекти, рече градоначалничката Наташа Петровска, на денешната седнца на општинскиот Совет, каде на дневен ред се најде ребалансот на Буџетот за 2018 година.

-Ќе започнам со реконструирање на Офицерски дом, меѓутоа на законит и легален начин, со правна процедура, која што ако  некој претходно  ја направеше, сега ќе имавме реконструктивни зафати, рече градоначалничката.

 Петровска посочи и низа други обврски за кои во минатото не било соодветно постапувано, што  се одразува на брзината на работата на сегашната локална самоуправа.

- Сакам да знаете дека, старото градско јадро е наследено со опфат кој диктира што и да сакате да преземете треба да имате конзерваторско одобрение пред да премините на терен. Она што го направи оваа локална власт во соработка со централната власт и нашите пратеници, постапката за опфатот на старо градско јадро да биде во собраниска процедура, со што опфатот на ова јадро ќе биде намален, а Општина Битола, ќе биде растоварена во хартиената процедура кој што некој друг ја наметнал, додаде Петровска и рече дека оваа локална Власт добила поддршка од Централната како никогаш досега.

-За првпат добивме 2 милиони денари за Битолско културно лето, 9,3 милиони денари за Офицерски дом, од Министерство за животна средина има 3,5 милиони денари за колекторски систем на Пелистер, 3,5 милиони евра за излозите во стара чаршија од Министерство за економија, 2,5 милиони денари за Декадата на ромите, 2,2 милони денари за изработка на ДУП за Долно Оризари, Дихово, Нижополе. Кога станува збор за трансферите од Влада, напоменувам дека се зголемени дотациите за образование, социјала, детска заштита за 10 милиони денари. Истот така, 25 милиони денари беа обезбедени за влезот од страната на Прилеп, се најде решение за обиколницата, изграден е патот Битола-Новаци и се реконструира железничката пруга Битола-Кременица, со што се потврдува дека централната Власт серизоно гледа на оваа Општина. Тоа е промена која треба да ги радува битолчани, додаде Петровска.

Најави сообраќаен план, со кој ќе се решава хаосот во централното градско јадро, што е предвидено и со ребалансот на буџетот. 

-Ветив дека ќе има друг сообраќаен режим, но не можам да работам со застарена студија и добив сугестии од надлежни инстанци, дека е потребно рефреширање на податоците околу циркулацијата на сообраќајот и токму затоа ребалансот на буџетот се однесува на изготвување на сообраќаен план за центраното градско подрачје, затоа што тоа е местото каде сообраќајот е најгуст. После тоа можат да се прават потези кои ќе направат поместување во средување на сообраќајот, рече Петровска.

Со ребалансот на Буџетот пренаосчени се средства кои наместо за набавка на опрема во општинската зграда, ќе бидат пренаменети за опремување на нова занимална во градинките, со што се намалуваат листите на чекање, а за проектот за гасификација, рече дела  е поврзан со усогласувањето на проектот за топлификација, односно одолговлекувањето на истиот е последица на наследени состојби за кои сега активностите мора да се синхронизираат со цел општината да не плаќа казнени пенали.

Петровска потсети и на низа претходни пропусти во превозот, како што се: непостоењето на меѓуопштински превоз помеѓу општините Битола и Могила, но и меѓу други општини, па граѓаните се возеле со училишниот превоз што било спротивно на тогашниот Закон.

-Ученицте се возеле без склучени догвори, и за доа постојат докази. Тоа е казниво со Закон и да не не чуди што за тоа се водат судски спорови, рече градоначалничката Петровска.

Сите овие недостатоци сега се надминуваат, а во интерес на учениците, општината презема конкретни мерки кои имаат за цел да спречат евентуални последици, кои би ги попречиле учениците да стигнат до училиште.

-Зборувате за автобусите кои ги гледате тука. Јас никогаш не реков дека тоа се автобусите кои се ветени во програмата, како што некој тоа сакаше да го прикаже. Но, немам намера да ги оставам учениците, затоа што не знам во која насока можат да се движат работите. Согласно целосно пропишани законски одредби, со спроведена процедура, овие автобуси се пренесени на користење на Општина Битола, со обезбедени сообраќајни дозволи, се само превозни средства кои што треба да овозможат, да немаме ситуации кои што ги имавме во еден понеделник. Јас знам што се еколошки автобуси и работам во таа насока, а тоа ќе го кажам тогаш кога ќе имаме завршница, рече Петровска,

-За 12 месеци не се решаваат капитални проекти, туку има фази од капитални проекти кои што се во изведба, а 4 годишниот мандат е токму за тоа, додаде Петровска

 

 

 

 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани