2win800x200

Крфица

Кога те градеа  во темелите  ти фрлија семе  од најубавите битолски  ѓул трендафили, семе  берено по дворовите  на куќите  од центарот на Битола  и битолските маала:  од Чифтефурни,  Влашко маало …
Последната деценија на XX век и век и првите две децении на XXI век е еден краток, но како ретко кој друг историски период конфузен и тежок за класификација. Некои…
Само сликата на Тито уште ја крепи куќата каде на 15 мај 1941 година била формирана првата партиска ќелија во село Ракитница во текот на Народноослободителната борба за време на…
Попот Славе Петровски кој служи во Могила бара од нас покрај пари за пензиско и здравствено осигурување да му плаќаме и полиса за животно осигурување, вели Гоце Кантаровски од црковниот…
    Не ви е добро? Прашајте се дали ги почитувате своите вредности?! Го знаете она чувство кога внатре имате бура на емоции кои ви се судираат. Тогаш знаете дека…
Почитуван Министер, Пред неколку часа добив повик од мојата колешка-наставничката во с. Меџитлија кој многу ме израдува; добила повик од Министерството, од извесен г. Вулнет, дека нашето училиште ќе биде…
Советничката Анита Ангелевска, која е меѓу обвинетите за случајот „Транспортер“ овој пат на седница на Совет не зборуваше за автобусите и ученичкиот превоз, туку за таксистите. Таа во делот за…
Mojaта порака до младите е или рано да се женат и мажат и да формираат здрави, пред сѐ духовно и физички и интелектуално семејства, а потоа ако некој не е…
Сигурно сте слушнале за амнезија. По дефиниција е губиток на пoмнењето на одреден временски период, а ретко и трајно. Најчесто се јавува како последица на трауми на мозокот или патолошки…
Препораките на ВМРО-ДПМНЕ за заштита од аерозагадувањето на прес конференција ги соопшти битолчанката Виолета Ковачевиќ која изминатите години додека ја обавуваше функцијата советник во битолскиот Совет за време на претходната…
Вчера во руникот Брод Гнеотино багерот СРС 2002  при пренесување ја оштетил транспортната лента ТЗ и носечката конструкција. Од раководството велат дека повредени работници нема, а дека се работи за…
Голема површина со букова шума е исечена во Крушевската корија, во месноста викана Блага Вода, во шумскиот оддел 112, над селото Белушино, пренесува порталот СКД.МК. Исечента површина по големина ја…
Постои нешто кое знаеме дека сакаме да го направиме, а не сме направиле ништо во врска со тоа. Mожеме, а само одолговлекуваме или бараме изговори.
„Пет минути винимание за промена во вашите животи“ е мотото под кое денес (24.10 2018, среда)  во Битола, Европскиот институт за менаџмент, право и дипломатија од Скопје ќе оджри бесплатен…

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани