2win800x200

Опули

Во организација на МК "Пелистер"-Битола, денеска се одржа 4. трка од Македонскиот шампионат во Мотокрос на стазата Смолево над Битола.

За првпат после многу години, гудачкиот квартетот „Вива Стрингс“  имаше ексклузивна можност вечерва да настапи т во  концертната сала  во возобновениот Офицерски дом во Битола со најдобра акустика кај нас и пошироко. Ова ги врати сеќавањата на многумина вечерва за  концертите,  фестивалите  и другите музички збиднувања во оваа исклучителна сала во минатото. Пренесуваме дел од амбинетот

Над Големо Езеро, на надморска височина од 2420 метри, се наоѓа врвот Ветерница на Баба Планина, од каде се протега неверојатна глетка кон Преспанското Езеро, а овој пат и преубаво   зајдисонце, доловено  низ објективите на Иванчо Тошевски и Јасмин Биберовиќ.

Обновата на повеќето детски градинки низ Битола се случува за првпат по повеќе децении. Така е и со градинката Вангел Мајорот,  клон на ЈОУДГ "Естреја Овадија Мара", каде после 40 години набавен е нов мебел,  откако претходно е поставен нов покрив на градинката, комплетно молерисан објектот и темелно лакиран паркет, исто така после 4 децении

Нуркачите од спелео нуркачкиот клуб врел го  одбележаа Денот на независноста  со нуркање во пештрала Врело на Матка, каде го псотавија и македонскоот знаме. Овие исклучителни виде и фотогарфии за апла.мк ги исптаи нашиот битолски нуркач член на Врело, Александар Ацев, 

Млада  лисица станува вистинска атракција на Пелистер, затоа што веќе е спитомена, па често се дружи со битолските планинари.

Веројатно во потрага по храна, лиска од Копанки, слегува и до хотелот Молика, без страв им приоѓа на планинарите, буричка во нивните ранци и се гали како питомо домашно животно. Од дружбата со Лиска  фографии и видео направија  битолските планинари кои ги испратија  до апла.мк

За првпат после 34 години комплетноне обновен мебелот во градинките "Колибри" и ,Роосица", клонови на ЈОУДГ "Естреја Овадија Мара",  откако претходно беа молерисани објектите и лакиран паркетот. Грижата за најмладите продолжува и во други клонови

Детската градинка "Вангел Мајоро" која е клон на ЈОУДГ " Естреја Овадија Мара", летово е комплетно молерисана, а паркетот е темелно лакиран, за првпат по 40 години. Фотографиите ПРЕД и ПОТОА, покажуваат во каква состојба бил објектот и каков е сега.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани