Опули

Општина Битола ќе обезбеди средства за да се заштитат најновите археолошки наоди, во кои има и остатоци од црква, во дворот на Јени џамија во Битола. Откако ќе заврши комплетно реставрацијата и конзервацијата  на наодите во дворот, тој дел ќе биде застаклен како што е случај во ватрешноста на џамијата каде можат да се видат темели од поранешни цркви кои беа пронајдени во рамки на археолошките истражувања што подолго време се одвиваа во и околу џамијата.

 

 

Изложба на рачно изработени модни додатоци организираа ученицте од текстилната насока на СОУ Таки Даскало по повод 8 Март- Денот на жената.   Како дел од наставната програма и активности во училиштето по слободен избор на ученикот, учениците од текстилната насока изработија ташни, новчаници, футроли за мобилни телефони, брошеви, ланчиња, со примена на различни текстилни материјали и техники на изработка.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани