Webp.net gifmaker

Шо рече

Битолската подружница на Агенцијата за вработување ги известува сите невработени лица да го одложат редовното пријавување во Центрите за вработување во термините што им биле утврдени на последното редовно пријавување, се до истекот на важење на донесените мерки за заштита од коронавирус инфекцијата (24.03.2020 година), а истото ќе им биде оправдано од страна на Агенцијата за вработување.

Седум улици во Долно Оризари за првпат добиваат асфалт. Пет се веќе завршени, а за две постапката е во тек. Градоначалничката на Општина Битола, Наташа Петровска, денес на терен изврши увид во градежните активности во ова населено место, каде со инвестиција на Општина Битола, преку проектот за подобрување на општинските услуги со поддршка на проектната единица на Светска банка во Министерството за финансии, изградени се 5 улици во вредност од 3 519 265 денари.

На Институтот за физика во рамките на Приридно-математичкиот факултет во Скопје, на 6 и 7 март се одржа  Школа по астрономија. Од СОУ „Таки Даскало“-Битола учество зеде ученичката Ева Сиваков од I-12 клас, билингвална паралелка. Во рамките на Школата се одржа и  Државниот натпревар по астрономија, на кој Ева Сиваков освои пофалница.

Изработена е нова сообраќајна студија за уредување на коловозот од крстосницата кај Педагошки факултет до бензиската пумпа на Макпетрол на излезот од градот. 

,,Сообраќајната студија опфаќа пешачки патеки, велосипедски патеки и нов коловоз во делот каде што нема заклучно со мостот кај бензиската пумпа", најави претседателот на Советот Валентин Груевски. 

И покрај сушата и продолжената сезона за наводнување во изминатата година , како и неповолните временски услови на почетокот од оваа година акумулацијата „Стрежево“ во моментов располага со близу 50 милиони метри кубни вода, од вкупниот капацитет од 120 милиони м3 вода, потврдува првиот човек на ЈП „Стрежево“-Битола, Менде Граматковски.

ЈП „Стрежево“ и покрај неповолната хидролошка состојба во изминатиот период веќе има обезбедено вода за РЕК „Битола“ (12 000 000м3) и ЈКП „Водовод“ (5 000  000м3) а остатокот на вода за останатите  водокорисници (земјоделци).

Вицепремиерката за економски прашања Мила Царовска денес не потврди, нити пак ги отфрли шпекулациите дека таа ќе биде носител на листата со кандидати за пратеници на СДСМ во изборната единица 5.

„Само кога највисоките партиски органи ќе ги потврдат листите тогаш тие се официјални. Штом ќе бидат потврдени ќе биде известена јавноста“, рече Царовска.

Државниот ученички дом „Мирка Гинова“ во Битола го менува својот лик, а со реконструкцијата се создаваат далеку подобри услови за 310 ученици кои престојуваат во домот. Од фотографиите направени пред реконструкцијата и по неа, може добро да се види во какви услови престојувале учениците, а како сега изгледаат нивните соби за што од Министерството за образование и наука се вложени 110 илјади евра.

Жителите од улицата „13 Јули“ во Битола конечено ќе газат по асфалт. По поставувањеот на мешовитата канализација од страна на KЈП „Нискоградба“, во вредност од 813.828 денари, Општина Битола продолжува со санација и подготовки за асфалтирање и поставување на тротоари на ул. „13 Јули“. Градоначалничката на Општина Битола, во присуство на голем број локални жители, истакна дека конечно граѓаните од овој дел ќе добијат асфалт.

лавце

„Деновиве продолжуваме со уредување на коловозот, тротоарско решение и дел од паркингот околу овие згради. Висината на сумата на сегашните инфраструктурни зафати е над 4,7 милиони денари, што значи дека вкупно, со претходно вложеното во канализацијата ќе биде над 5,5 милиони денари. Сакам да нагласам дека овој потег е една заостаната состојба од минатото на нерешена инфраструктура и покрај тоа што биле платени комуналии и воедно била должна општината да го среди овој простор. За жал, во градот имаме низа вакви ситуации, но како сегашна локална самоуправа покажуваме одговорност во решавање на сите овие проблеми“, рече градоначалничката на Општина Битола Наташа Петровска.

Следна фаза на реализација во оваа улица ќе би де поставување на улично осветлување, како и осветлување на паркинг просторот околу зградите.

оваааја

Започа реконструкцијата на улицата „Илинденска“ во Битола во должина 2,1 километри , која ќе се спроведе во три фази. Санацијата на оваа улица ќе ја опфати примарната и секундараната канаизациона и водоводна мрежа и коловозот, а вакви темелни зафати на оваа сообраќајница не се спроведени повќе од 40 години. Од општинскиот буџет издвоени се  со 32,7 милиони денари или над 500 илјади евра.

Поради еден стар кафез не може да се бара затворање на Зоолошката градина во Битола која е единствена во југозападниот регион, вели директорот Марјан Наловски. Веќе два дена на социјалните мрежи се врти фотогрфија од мајмун во стар кафез со лоши услови во битолската Зоо градина, што предизвика бурни реакции од граѓаните.

Наловски не негира дека имаат еден стар кафез за мајмуни, но дека истиот планираат годинава да го реновираат. За кафезот веќе е направен елаборат и издадена е градежна дозвола. Но, состојбата е таква што ќе бара детална обнова, односно одново да се изгради. Кафезот во изминатиот период не бил реконструиран попради економнска неисплатливост зашто не е поврзан на новата канлизациона мрежа и водовод..

Потпишан е договор со Јапонска амбасада за грант од 69 000 евра за реконструкција на покривот на градинката ,, Коца Василева" во Битола. Исто така потпишани се и прокети за подобрување на училишната средина во основните училишта „Кирил и Методиј" во Прилеп во вредност од 57 илјади евра, во училиштето „Алија Авдовиќ" во село Батинци во Општина Студеничани во вредност од 57 илјади евра и во училиштето „Светозар Марковиќ" во Старо Нагоричане во вредност од 52 илјади евра. На потпишувањето на договорите присуствуваше и градоначалничката на Битола Наташа Петровска. 

Претседателот на СДСМ Зоран Заев денеска на средба со прилепските стопанственици  го отвори прашањето за идејното решение за автопатското решение на делницата Битола-Прилеп-Велес, тема која што, како што рече , денеска за прв пат се отвора.

-Се работи за проект вреден над 600 милиони евра.

Отворање на рудниците за јаглен во Живојно и Мариово, ќе предложи ВМРО-ДПМНЕ како еден од начините за да се зголеми производството на електрична енергија на РЕК „Битола“. Ова го откри Елена Маркова Велинова, претседател на Централната комисија за енергетика на ВМРО-ДПМНЕ на трибината „Каде оди енергетиката во Македонија?“

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани