Webp.net gifmaker

Директно

Јавното претпријатие „Водовод“ од Битола како граѓанско одговорна компанија донира 400 000 денари за реновирање на санитарните чворови во Инфективното одделение при Клиничката болница во Битола.

Речиси се испразни Инфективното одделение во битолската Болница, каде има само двјца позитивни на КОВИД 19 кои се лекуваат во дневната амбуланта, се во стабилна сосотојба и нема потреба од хоспиталзиација. Но, сега се полната останатите оддели во болницата со пост КОВИД пацинти. Најголем притисок има во Психијатриското одделение, каде покрај останатите проблеми, пациентите се соочуваат и со акутна деменција.

Епидемијата на големи сипаници (variola vera) што ја зафати Југославија пред половина век беше последната епдемија на овие простори пред појавата на коронавирусот. За време на епидемијата која траела во текот на март, април и мај 1972 година се разболеле 184 лица, а починале 40. Меѓу заболените имало шест здравствени работници, тројца лекари и три медицински сестри, од кои две починале.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани