2win800x200

Директно

„Писмото и говорот се во основата на националниот идентитет, а нивните специфичности и особености се вткаени како карактеристични нишки на културната посебност. Но  во исто време, секој говор и писмо во себе ја кријат и потребата да не бидат изолирани, туку да воспоставуваат комуникација за разбирање,  толеранција и  соживот со другите. Прогласувањето на денешниот ден за официјален празник на албанското писмо е составен дел од јазичното и културното богатство на Република Македонија“, истакна премерот на РМ, Зоран Заев, во свето обраќање пред пристутните на завршната свеченост по повод  Денот на албанската азбука, што вечерва се одржа во Центарот за култура во Битола.

2

Владата отвори посебна ставка во буџетот на име Офицерски дом  на која засега се ставени 10 милиони денари за стартот на реконструкцијата на Офицерскиот дом, а и понатаму ќе се издвојат уште средства за целосна санација на објектот, изјави министерот за култура Роберт Алаѓозовски.

Музејот на албанската азбука во Битола за свои потреби ќе ги користи и дуќаните кои се во рамки на објектот каде е лоцирана спомен куќата, соопшти министерот за култура Роберт Алаѓозовски.

Албанскиот претседател Илир Мета денес во Општина Битола беше дочекан на црвен тепих од страна на градоначалничката Наташа Петровска.

Со средстава од ИПА фондовите за прекугранична соработка ќе се реконструра Музејот на албанската азбука во Битола. Според Бурим Керими, советник од ДУИ во Советот на Општина Битола,објектот ќе се реконструра во надворешниот дел,  фасадата, но и внатрешноста на објектот. Средствата за оваа намена се движат околу 300 000 евра.

Овој четврток на маратонска седница на Совет ќе бидат разрешени досегашните членови на  сите Управни и Надзорни одбори во јавните претпријатија, Управните одбори на градинките, на јавните установи, како и  Училишните одбори во централните и подрачните училишта во Битола.

Неколку недели се работи на санација на свлечиштето на обиколницата над Битола и во зависност од временските услови таа треба да биде отворена за сообраќај до крајот на месецот.

Поранешниот градоначалник на Битола, Владимир Талески, за учество на „Битфест 2017“ на спортскиот клуб „Будо центар Пелистер “, чии тренер е Ѓуро Илиќ, неговиот шеф на кабинет  му исплатил 5 илјади евра, односно 300 000 денари.  

Центарот за култура во Битола, десно од главниот влез постави железно скеле за санација на ламперијата на покривот од објектот,  каде што се гнездеа диви гулаби. Но за жал неколку дена изведувачот „заборавил“ да ја  обезбеди локација,

Зелено светло даде Советот на Општина Битола во градинките да се дозволи формирање на воспитни групи со поголем број на деца.Во Битола има две јавни установи за претшколска  возраст со 14 градинки, во кои се згрижени  близу 1800 деца.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани