2win800x200

Шо рече

По соодветно имплементираните законски процедури, Битола е на чекор до добивањето дозвола за работа на прифатилиштето за бездомни животни, која ќе овозможи отпочнување со работа на прифатилиштето во наредните месеци. 

 

Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска денеска ја отвори интернационалната научна конференција на тема: „Ситуацијата се влошува и на исток и на југ? Предизвици за безбедноста и стабилноста во Европа“, изјавувајќи дека одговорноста во борбата со дезинформациите треба сите да ја имаме како наша граѓанска обврска и дека најважно е во надминувањето на предизвиците да сме заедно обединети со нашите ЕУ партнери.

По повод 4 Ноември, Денот на ослободувањето на градот Битола од фашистичкиот окупатор, министерката за култура, Бисера Костадиновска – Стојчевска положи свежо цвеќе на споменикот на паднатите борци од НОАВМ во с. Лавци.

Исто така, заедно со градоначалникот на Битола, Тони Коњановски, и претседателот на Сојузот на борци од Битола, Стефан Бошков, положија свежо цвеќе на споменикот на НОАВМ на плоштадот “Гоце Делчев” и на споменикот на револуционерот Стеван Наумов – Стив.

Медиумската писменост е интелектуална слобода, истакна проф. д-р Марјан Танушевски, новинар на МИА, на денешниот Прес-Агол што се одржа во Бизнис академија Смилевски, а во рамки на манифестациите Денови на медиумска писменост.

31 издание на Интернационалниот фестивал на аматерскиот документарен филм „Камера 300“ во Битола и годинава се одржува под водство на филмофилот и еден од основачите на филмските фестували во Битола, Стефан Хаџиантоновски.

„Таму ле, мајко, близу Битола“ е народна песна напишана од Ајри Демировски, во која се опева смртта на народната хероина Елпида Караманди.

 
Токму тие зборови покрај ликот на храбрата Елпида Караманди  како мурал ќе го красат истоименото основно училиште во Битола.
 
Нејзината храброст и желба за слобода, учеството во НОБ како смела девојка беа доволен мотив за уметничките Ленче К.Јагоридовска и Дијана Колонџоска од Битола.
 
Овај мурал е дел од проект на Министерството за култура, и како сите останати ќе претставува естетски брош и траен уметнички белег, објави министрката за култура, Бисера Костадиновска Стојчевска.
 
FB IMG 1696109415351
 
FB IMG 1696109418233
 
FB IMG 1696109423752
 
FB IMG 1696109428209
 
FB IMG 1696109432848

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани