Webp.net gifmaker

Шо рече

ЈП Нискоградба вечерва преку ГПС системот следи 10 машини кои работат на расчистување на снегот во Битола и руралните средини, вели за апла.мк директорот Методи Силјановски.

Нереален и предимензиониран  е Буџетот  за 2021 година. Вака  советникот од ПОДЕМ, Никоче Јанкловски, на прес конференција денеска го оцени Буџетот што го изгласа мнозинството од власта вчера  по 5 и пол часовна дебата во Совветот

Во светиот град Ерусалим има улица која го носи името по битолската партизанка Естреја Овадија-Мара, национален херој од времето на антифашистичката борба. Податоци за овој куриозитет на фејсбук групата Стари биточани напиша битолчанецот Димитар Поповски. Тој објави и фотографија од улицата на која на хебрејски пишува „Улица МАРА - Партизанско име на Eврејката Естреја Овадија. Народен херој на Југославија. Загина во борба. 5682(1922)-5704(1944)“.

Редакцијата на Апла.мк го контактираше Поповски, кој е израснат во Битола, но повеќе од 10 години живее во Гетеборг, Шведска каде работаи како советник за истражувачки податоци на Шведската служба за податоци при Универзитетот во Гетеборг.


-Програмите на Општина Битола за 2021 година која е последна година на владеење на СДСМ во Битола се досега најамбициозни, најнереални, предимензионирани, рече на денешната прес конференција советникот Иванчо Тошевски

 

Петар Николовски реизбран е за претседател на Локалниот клуб на Социјалдемократската младина на Македонија во Битола. 

„Голема благодарност за дадената доверба од страна на раководатвото, но и обврска да го продолжиме патот на младинските политики во нашата држава, со кои младите ќе останат дома. Благодарност и до сите членови на ЛК СДММ Битола, со кои заедно градиме силна, европска и динамична организација која е целосно вградена во успесите на државата. Сите ние, млади социјалдемократи претставуваме нова, модерна генерација македонски политичари на кои чесноста, одговорноста, интересот на граѓаните и моралните вредности им се суштинска карактеристика. Ние сме моторот на СДСМ, гласни и одлучни секогаш кога треба', рече Николовски. 
 

 

Обезбедивме првични 80 милиони денари за ревитализација на Преспанско Езеро, изјави премиерот Зоран Заев при обиколката на Преспанското Езеро со цел прецизирање на спроведувањето на препораките и акцискиот план предложен од експертите за одржливо управување на Езерото.

Тој рече препораките од студијата и акцискиот план ќе се организираат во три фази.Првата фаза која опфаќа анализи, студии, препораки, средби на засегнатите страни, во голем дел е веќе спроведена. За следните две фази клучна ќе е иницијативата и кај соседите, па во таа насока ќе побараат трите земји да му дадат нова динамика и на проектот за комплетна заштита на Преспанското Езеро поддржан од Европската Унија.

„Во делот на краткорочните мерки, Владата ја подготви одлуката за определување на финансиски средства за општина Ресен во висина од 80 милиони денари кои ќе бидат наменети за чистење на површините на езерото каде што е водата повлечена, посебно во делот кај некои од плажите. Чистењето на овие површини од тињата и од остатоците од дрва и друг материјал ќе се изврши со посебни бродови опремени за таа намена кои нема да наштетат на биодиверзитетот, а ќе го овозможат понирањето на водата и сигурен и стабилен воден режим посебно во летниот период“, рече Заев.

Во последните три години има 35 странски инвестиции, а во 2018 година го надминавме рекордот во странски инвестиции со 625 милиони евра нето странски инвестиции со девизен прилив, во 2019 имавме 300 милиони евра, рече Заев денеска во Битола и додаде дека старанските вложувања продолжија и годинава за време на КОВИД кризата, а „Кромберг и Шуберт“ во Битола двојно ќе ги зголеми капацитетите.

На 65-тата Седница на Советот на општина Битола, советникот Николче Јанкуловски од ПОДЕМ предложи измена на дневниот ред на седницата со следната точка: Барање од Советот на општина Битола до Владата на РМ за одобрување на средства од Буџетот за 2020 година во износ од 30.000.000 денари на Општина Битола, како еднократна неповратна финансиска поддршка, за справување со COVID – 19 кризата. Од ПОДЕМ велат дека барањето не го поддржале советниците од мнозинството.

"Очекувам за ова барање да ме поддржите, бидејќи Битола е еден од најпогодените градови во кризата, и како град со регионален Ковид- центар,и колку Советот да издвојува средства, тоа се премалку во однос на потребите кои ги имаат и граѓаните, медицинскиот персонал, локалните фирми. А бидејќи Битола има и министер во Владата, кој само на зборови се декларира како голем локал патриот, очекувам како што на 11.12.2020 гласа за одобрување на исто толкав износ за општина многу помала од Битола и многу помалку погодена од ковид кризата, очекувам да даде и поддршка и за Битола."

Околу 300.000 граѓани кои ќе добијат 6.000 денари, можат да ги користат и после предвидениот рок 25 декември 2020 година, информираат од Владата

Министерството за локална самоуправа почнува со подготовка на нова Програма за локален развој и децентрализација,  документ со кој Владата ги определува целите и приоритетите за развој на локалната самоуправа и спроведувањето на процесот на децентрализација, рече министерот за локална самоуправа Горан Милевски. 

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани