Шо рече

Завод и музеј од Битола го реализираше првиот меѓународен вебинар „Допир на уметноста"кој имаше за цел вклучување на слабовидите и слепите лица во музеите. Оваа интернт средба на едно место ги собра химаните културни работници кои подолго време работат да им ја доближат културата и уметноста на лицата кои не можат целосно да ја доловат преку сетилото за вид.

На првиот литературен конкурс за краток расказ „Раскажувам фотографија“ објавен од Фондот на Холокаустот, битолската писателка Светлана Папачек ја освои втората награда со расказот „ Ja vjeni dies“ или „Идат денови“ напишан по иснпирација на сефардска песна. Од жирито соопштија дека Папачек е наградена за моше сугестивно раскажаната трагична приказна при што книжевниот сентимент не преминува во патетичност.

Првата награда ѝ припадна на прозата „Ѕвездата“ од Михајло Свидерски поради драматиката на текстот набиен со внатрешен интензитет и остварена со врвна книжевна едноставност.

Третата награда ѝ се доделува на книжевната творба „Металарот“ на Габриела Стојаноска-Станоевска за квалитетото литераризирање и на еден мотив (и професија), кој израснува во крупна драматична метафора.

Наградените три раскази ќе бидат објавени на нашата ФБ страна.

Да ѝ се даде шанса за живот на независната културна сцена од внатрешноста во државата, апелираше преку пост и видео обраќање на социјалните мрежи сопственичката на Интимен Театар Софија Ристевска- Петрушевска до Министерството за култура. Постот напиша дека е мотивиран од страв додека културните работници чекаат Министерството за култура да ги објави резултатите кои проекти ќе добијат финансиска поддршка од државата за годинава.

ЈП Нискоградба вечерва преку ГПС системот следи 10 машини кои работат на расчистување на снегот во Битола и руралните средини, вели за апла.мк директорот Методи Силјановски.

Нереален и предимензиониран  е Буџетот  за 2021 година. Вака  советникот од ПОДЕМ, Никоче Јанкловски, на прес конференција денеска го оцени Буџетот што го изгласа мнозинството од власта вчера  по 5 и пол часовна дебата во Совветот

Во светиот град Ерусалим има улица која го носи името по битолската партизанка Естреја Овадија-Мара, национален херој од времето на антифашистичката борба. Податоци за овој куриозитет на фејсбук групата Стари биточани напиша битолчанецот Димитар Поповски. Тој објави и фотографија од улицата на која на хебрејски пишува „Улица МАРА - Партизанско име на Eврејката Естреја Овадија. Народен херој на Југославија. Загина во борба. 5682(1922)-5704(1944)“.

Редакцијата на Апла.мк го контактираше Поповски, кој е израснат во Битола, но повеќе од 10 години живее во Гетеборг, Шведска каде работаи како советник за истражувачки податоци на Шведската служба за податоци при Универзитетот во Гетеборг.


-Програмите на Општина Битола за 2021 година која е последна година на владеење на СДСМ во Битола се досега најамбициозни, најнереални, предимензионирани, рече на денешната прес конференција советникот Иванчо Тошевски

 

Петар Николовски реизбран е за претседател на Локалниот клуб на Социјалдемократската младина на Македонија во Битола. 

„Голема благодарност за дадената доверба од страна на раководатвото, но и обврска да го продолжиме патот на младинските политики во нашата држава, со кои младите ќе останат дома. Благодарност и до сите членови на ЛК СДММ Битола, со кои заедно градиме силна, европска и динамична организација која е целосно вградена во успесите на државата. Сите ние, млади социјалдемократи претставуваме нова, модерна генерација македонски политичари на кои чесноста, одговорноста, интересот на граѓаните и моралните вредности им се суштинска карактеристика. Ние сме моторот на СДСМ, гласни и одлучни секогаш кога треба', рече Николовски. 
 

 

Обезбедивме првични 80 милиони денари за ревитализација на Преспанско Езеро, изјави премиерот Зоран Заев при обиколката на Преспанското Езеро со цел прецизирање на спроведувањето на препораките и акцискиот план предложен од експертите за одржливо управување на Езерото.

Тој рече препораките од студијата и акцискиот план ќе се организираат во три фази.Првата фаза која опфаќа анализи, студии, препораки, средби на засегнатите страни, во голем дел е веќе спроведена. За следните две фази клучна ќе е иницијативата и кај соседите, па во таа насока ќе побараат трите земји да му дадат нова динамика и на проектот за комплетна заштита на Преспанското Езеро поддржан од Европската Унија.

„Во делот на краткорочните мерки, Владата ја подготви одлуката за определување на финансиски средства за општина Ресен во висина од 80 милиони денари кои ќе бидат наменети за чистење на површините на езерото каде што е водата повлечена, посебно во делот кај некои од плажите. Чистењето на овие површини од тињата и од остатоците од дрва и друг материјал ќе се изврши со посебни бродови опремени за таа намена кои нема да наштетат на биодиверзитетот, а ќе го овозможат понирањето на водата и сигурен и стабилен воден режим посебно во летниот период“, рече Заев.

Во последните три години има 35 странски инвестиции, а во 2018 година го надминавме рекордот во странски инвестиции со 625 милиони евра нето странски инвестиции со девизен прилив, во 2019 имавме 300 милиони евра, рече Заев денеска во Битола и додаде дека старанските вложувања продолжија и годинава за време на КОВИД кризата, а „Кромберг и Шуберт“ во Битола двојно ќе ги зголеми капацитетите.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани