Шо рече

„Србија никогаш не се мешала во односите меѓу Македонија и Грција. Ние ќе го почитуваме сето она за што ќе се договорат во тој поглед. Република Србија ѝ сака секое добро на Македонија како на наш непосреден сосед, наш традицонален пријател и тука работиме и се трудиме нашата соработка да биде подобра. Искрено се надеваме дека  и тоа прашање Македонија заедно со Грција ќе успее да го реши и целиот регион да се сврти напред, имаме сега историска шанса од ЕУ за Западен Балкан, ни отвори можност сите со своите напори да го оставриме она што е стратешка цел на секоја земја на Балканот, а тоа е членство во Европската Унија“, рече амбасадорката   

 

-Наша долгорочна идеја е токму преспанскиот регион да биде прогласен за културен и природен предел под заштита на УНЕСКО, како што е охридскиот регион.

Иако на пресот обвинуваше функционер од СДСМ за вработување на роднина, советникот Горан Степановски од ВМРО- ДПМНЕ, запрашан дали нивната партија расчисти со кадрите кои во изминатите години спроведуваа непотизам, за сега да имаат морално право во јавноста друг да обвинуваат за тоа, ни рече дека прашањето било надвор од конкретната тема.   

„Извините, ама за прашања што се надвор од конкретната тема обратете се во Центарот за комуникации , па ќе ви одговориме официјално“, рече Степановски.  

 

Средбата на премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас е добра вест затоа што само преку дијалог може да се решаваат проблемите и отворените прашања, изјави денеска во Битола евроамбасадорот Самуел Жбогар.

Aдминистративните процедури беа отпочнати од претходно и очекуваме тие многу брзо да завршат. Проектот е изработен, ќе се направи ревалоризација и веднаш потоа почнуваме со работа зашто имаме сознанија дека објектот продолжува да се риунира. Ние парите ги имаме и веднаш ќе пристапиме кон спасување на објектот. Од Владата на Министерството за култура се префрлени 10 милиони денари за да се отпочне процесот за заштита на Офицерскиот дом.   

Граѓаните на Битола јасно кажаа дека сакаат тоа да биде културен простор. Детално за тоа во чие владение ќе биде, кој ќе управува и каков тип на култура и уметнички дисциплини ќе се изведуваат останува допрва да одлучиме. Ќе се направи јавна дебата во која преку учество на граѓанирте и граѓанските асоцијации ќе се дојде до најдобриот модел во однос на тоа каков тип на култура ќе се развива„.

„Зошто не може да се топлифицира Битола или подалеку? Затоа што од Битола до РЕК има 12 километри. И мое мислење е дека за да се загрева Битола треба од РЕК еден блок да не проиведува струја, туку да произведува само топлинска енергија. Во овие моменти кога државата кубури со производство на електрична енергија, кога се очекува 70 проценти производство на струјата да даде РЕК за потребите на Македонија, мислам дека нема никој да си дозволи еден блок да се исклучи од мрежа заради топлификација на Битола.

Најголем загадувач во Македонија се домаќинствата кои се затоплуваат со горива кои загадуваат, втор загадувач е транспортотот, а трет најголем загадувач е индустријата, рече вицепрепремиерот Кочо Анѓушев, одговарајќи на пратеничко прашање во Собранието на РМ, дали точно се знае кои се изворите на загадување. Анѓушев посочи дека за да се намали загадувањето,  потребно е да се дејствува на изворите, а не на последиците.

Повеќе од десет години нема нови лекови за хепатит Ц на позитивна листа во земјава, има терапија која е стара и отфрлена од употреба во повеќето земји во Европа, велат од „Хепар центарот“ од Битола. Листата не е ревидирана, но државата обезбедува на годишно ниво одреденна сума на средства за набавка на терапија за одреден број на пацинети. Милан Мишковиќ претседател на „Хепар центарот“ вели дека секоја година преговараат за да се обезбедат што повеќе средства и да не биде забиколен ни еден пацинет.

Да запре трендот на незаинтересираност кон Битола, Прилеп и Охрид

-Подрачната канцеларија на Народниот правобранител во Битола, за жал,  нема доволно ресурси, но со оние што ги имаме, со добра организација на работата секогаш сме на вистинско место и секогаш ефикасно и ефективно ги извршуваме  работите во наша надлежност. Досега сме имале над 700 претставки во 2017 година, изјави Лилјана Илиевска, заменик  Народен правобранител во подрачна канцеларија во Битола.

-Тој ден, 27-ми април им тежи на сите а најповеќе на нас, пратениците на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата. Тој ден што значи една црна дамка за демократија во Република Македонија, народот кој си ја сакаше државата, испровоциран од настаните што се случуваа во Собранието, влезе на еден мирољубив начин со песна, на ист начин како што протестираше 75 дена. Ние денес го добиваме епитетот на терористи.

„Да го зацврстиме постулатот дека студентот не е само број, напротив тој е и ќе биде нашата најважна карика во академскиот процес. Исто како што секој поединец од Универзитетот треба да биде свесен и за постулатот дека сето она што го знаеме вреди под услов дека сме подготвени и отворени да споделуваме и да се менуваме, да ги надоградуваме стекнатите знаења и во личноста на секој професор, соработник и студент секогаш треба да опстојува желбата за усвојување нови знаења зашто историски е докажано дека човекот никогаш не би го постигнал можното ако секогаш не тежнее кон она што навидувам не го знае“. 

"Четворица кои не знаат ни дали се членови на ВМРО-ДПМНЕ, меѓу кои и Јасна Дурлова, носител на независна листа за советници на локалните избори, бараат оставки заради лоши резултати? На Тери Џонс, Ерик Ајдл и Џон Клиз од 'Монти Пајтон' им се допаѓа ова", запиша Димитровски.

Веднаш по назначувањето на нови членови  на управните  и надзорните одбори  во локалните јавни претпријатија, локалните институции и училиштата ќе се назначат и нови директори  кои во најголем дел ќе бидат вршители на должност, вели пратеникот Васко Ковачевски, локален лидер на СДСМ во Битола.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани