2win800x200

Вилает

Примерок од прекрасното пелистерско  диво лале кое е на Светската и Европскта црвена листа на загрозени видови, фотографираше на Пелистер битолчанецот Живко Најдовски, љубител на планината и познавач на растителниот…
Беше почеток на пролетта, март 1973 година, возилата доаѓаа на железничката станица во Битола. Пратката беше со четири „застави 750“ или народски познати како „фиќа“. Јас имав уплатено „застава 750…
ЈП  „Комуналец“ догодина на битолчани ќе им подарува цветни садници. Од јавното претпријатие се надеваат дека на ваков начин ќе спречат несовесни граѓани да ги крадат цвеќињата со што ги…
Започна реновирањето на помошното фудбалско игралиште „Павел Шатев“, познато како Ќумурното игралиште во Битола.
Со низа активности кои  го означуваат развојот  на ЈОУДГ „Естреја Овадија Мара“ од отворањето на првата градинка до денес, оваа установа  ќе го одбележи 60 годишниот јубилеј од своето постоење.…
Под мотото „Сè ќе биде добро“ училиштето „Коле Канински“ го одбележа патрониот празник. По повод празникот, директорот на училиштето Зоран Мирчевски, претседателот на училишниот одбор Татјана Стаменковиќ заедно со претседателот…
Прошетка низ Стариот театар и дел од значајните градби од Старата чаршија, треба да овозможи новата 3Д виртуелна презентација и интерактивна веб апликација за истражување на културно историските споменици во…
  Полицијата досега поднела само една прекршочна пријава на 15 мај на лице од Битола кое не носело заштитна маска, информираат од СВР Битола за апла.мк.  Освен во големите маркети…
Изминатата топла и влажна зима е најголемата причина поради која деновиве се соочуваме со зголемена појава на комарци во Битола. Иако Центарот з ајавно здравје ја заврши првата фаза од…
Младиот битолски диџеј Љубиша Милошевски деновиве ги воодушеви битолчани со својата креативна идеја да го развесели градот. Тој од балконот на Градскиот часовник им испрати „Микс од Саат Кулата“. Во…
Четири лица од локалното населени во ромската населба на битолскиот Баир се вклучени во проектот "Креирање можности за работа на сите-главна фаза" кој се реализира преку УНДП со поддршка на…
Денес се навршуваат 97 години откако била изградена една од најубавите цркви во преспанското село Љубојно посветена на апостолите Петар и Павле. Според стариот запис зачуван над влезната врата од…
 Општинска делегација предводена од градоначалникот Марјан Стојановски, на пригоден и свечен начин и во овие вонредни услови, денес положи цвеќе пред спомен костурницата на великанот Даме Груев и на славните…

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани