Вилает

Денес е патрон празник на монументалната црква „Свето Преображение“ во битолското село Гопеш. Изградена е 1871 година, а се вбројува меѓу петте најголеми христијански храмови во Македонија. Црквата е градена…
Лично британскиот принц Чарлс им честитал за изведбата на членовите од Културно-уметничкото друштво „Илинден“ од Битола, кога настапувајќи со македонски фолклор освоиле второ место за изворен оркестар и четврто место…
На денешен ден, 14 август 2008, во Битола почина Пецо ГУДОВСКИ, припадник на македонското националноослободително и комунистичко движење и учесник во Антифашистичката војна во Вардарскиот дел на Македонија.
Да се скенира сосотојбата во битолското образование, колку од наставно образовниот кадар може да спроевдува настава со физичко присуство, колку објектите имаат капацитет да се спроведе ваква настава според препораките…
На денешен ден, 28 ЈУЛИ 1943, во Битола е убиен Стево ХРИСТОВСКИ–Патако, припадник на македонското националноослободително и комунистичко движење и учесник во Антифашистичката војна во Вардарскиот дел на Македонија. 
Двајцата новозаболени од Битола регистрирани во денешната статистика на Министерството за здравство се на возраст од 18 години, информираат од Центарот за јавно здравје . Овие два нови слуачи се …
На денешен ден, 27 јули 1927 година, во селото Лавци, Битолско, е родена ФАНА КОЧОВСКА-ЦВЕТКОВИЌ, припадник на македонското националноослободително и комунистичко движење и учесник во Антифашистичката војна во Вардарскиот дел…
  Битола станува лидер во Преспаснко-пелагонискиот регион по активни случаи заразени од КОВИД-19. Од почетокот на пандемијата па до средината на јули бројот на позитивни беше мал, а повремено во…
Кометата "Неовајс" која деновиве се доближува до Земјата е вистинско ноќно шоу на небото кое се случува еднаш во 7000 години.
Сом со тежина од 16,5 килограми уловија деновиве риболовци во рекреативната зона на акумулацијата "Стрежево"
Доктор Синиша Трпчевски од Болницата „Плодност“ во Битола е првиот македонски гинеколог кој работи роботска хирургхија. Тој го доби сертификатот за завршена и положена специјализација по гинекологија и акушерство во…

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани