2win800x200

Вилает

На денешен ден, 28 ЈУЛИ 1943, во Битола е убиен Стево ХРИСТОВСКИ–Патако, припадник на македонското националноослободително и комунистичко движење и учесник во Антифашистичката војна во Вардарскиот дел на Македонија. 
Двајцата новозаболени од Битола регистрирани во денешната статистика на Министерството за здравство се на возраст од 18 години, информираат од Центарот за јавно здравје . Овие два нови слуачи се …
На денешен ден, 27 јули 1927 година, во селото Лавци, Битолско, е родена ФАНА КОЧОВСКА-ЦВЕТКОВИЌ, припадник на македонското националноослободително и комунистичко движење и учесник во Антифашистичката војна во Вардарскиот дел…
  Битола станува лидер во Преспаснко-пелагонискиот регион по активни случаи заразени од КОВИД-19. Од почетокот на пандемијата па до средината на јули бројот на позитивни беше мал, а повремено во…
Кометата "Неовајс" која деновиве се доближува до Земјата е вистинско ноќно шоу на небото кое се случува еднаш во 7000 години.
Сом со тежина од 16,5 килограми уловија деновиве риболовци во рекреативната зона на акумулацијата "Стрежево"
Доктор Синиша Трпчевски од Болницата „Плодност“ во Битола е првиот македонски гинеколог кој работи роботска хирургхија. Тој го доби сертификатот за завршена и положена специјализација по гинекологија и акушерство во…
Во тек се инфраструктурни зафати во месната заедница „Димитар Влахов“ во месноста наречена Тепсија во Битола. Во моментов се работи на поставување на нова дограма. Градоначалнинчката на Општина Битола Наташа…
  Денеска нема регистрирани новозаболени од КОВИД-19 во Битола, за разлика од вчера кога имаше рекордни 11. 
  Македонско научно друштво-Битола во соработка со НУ Центар за култура-Битола, на 29 јули организираат стручно-научен собир на тема „Академски такт за фолклорот и етнологијата“. Повод за организација на собирот…

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани