2win800x200

Шо рече

Повеќе од десет години нема нови лекови за хепатит Ц на позитивна листа во земјава, има терапија која е стара и отфрлена од употреба во повеќето земји во Европа, велат од „Хепар центарот“ од Битола. Листата не е ревидирана, но државата обезбедува на годишно ниво одреденна сума на средства за набавка на терапија за одреден број на пацинети. Милан Мишковиќ претседател на „Хепар центарот“ вели дека секоја година преговараат за да се обезбедат што повеќе средства и да не биде забиколен ни еден пацинет.

Да запре трендот на незаинтересираност кон Битола, Прилеп и Охрид

-Подрачната канцеларија на Народниот правобранител во Битола, за жал,  нема доволно ресурси, но со оние што ги имаме, со добра организација на работата секогаш сме на вистинско место и секогаш ефикасно и ефективно ги извршуваме  работите во наша надлежност. Досега сме имале над 700 претставки во 2017 година, изјави Лилјана Илиевска, заменик  Народен правобранител во подрачна канцеларија во Битола.

-Тој ден, 27-ми април им тежи на сите а најповеќе на нас, пратениците на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата. Тој ден што значи една црна дамка за демократија во Република Македонија, народот кој си ја сакаше државата, испровоциран од настаните што се случуваа во Собранието, влезе на еден мирољубив начин со песна, на ист начин како што протестираше 75 дена. Ние денес го добиваме епитетот на терористи.

„Да го зацврстиме постулатот дека студентот не е само број, напротив тој е и ќе биде нашата најважна карика во академскиот процес. Исто како што секој поединец од Универзитетот треба да биде свесен и за постулатот дека сето она што го знаеме вреди под услов дека сме подготвени и отворени да споделуваме и да се менуваме, да ги надоградуваме стекнатите знаења и во личноста на секој професор, соработник и студент секогаш треба да опстојува желбата за усвојување нови знаења зашто историски е докажано дека човекот никогаш не би го постигнал можното ако секогаш не тежнее кон она што навидувам не го знае“. 

"Четворица кои не знаат ни дали се членови на ВМРО-ДПМНЕ, меѓу кои и Јасна Дурлова, носител на независна листа за советници на локалните избори, бараат оставки заради лоши резултати? На Тери Џонс, Ерик Ајдл и Џон Клиз од 'Монти Пајтон' им се допаѓа ова", запиша Димитровски.

Веднаш по назначувањето на нови членови  на управните  и надзорните одбори  во локалните јавни претпријатија, локалните институции и училиштата ќе се назначат и нови директори  кои во најголем дел ќе бидат вршители на должност, вели пратеникот Васко Ковачевски, локален лидер на СДСМ во Битола.

Чест ми е како претседател на Република Албанија да го посетам градот Битола, Манастир на албански јазик. Го изразувам моето задоволство што се наоѓам на ова свето место за Албанците, каде што нашите најумни и најхрабри патриоти пред 109 години  го направија унифицирањето на албанската азбука. Битолскиот Конгрес е исклучително важен настан, бидејќи ја забрза процедурата за следниот голем настан, независноста на Албанија.

Сакам да искажам благодарност  до властите на Р. Македонија и на локално и на централно ниво, за грижата што ја покажуваат за овој објект и за сите нивни планови за реставрација, надградба и збогатување  на објектот. Ние ќе бидеме во комуникација за да го дадеме нашиот придонес.

Јас се надевам дека сме во нова ера на одлични меѓуетнички односи внатре во Македонија,

Кристијан Тимоние, амбасадор на Франција:

„Ние посакуваме во сегашноста и во иднина Македонија да биде во регионот, на Балканот, еден камен темелник на мирот. За тоа е потребно единство меѓу Македонците и да се има тој дух на компромис и мир со соседите.

Министерот за култура, Роберт Алаѓозовски, на својот ФБ профил објави фотографија од денешната средба со градоначалничката на Битола, Наташа Петровска, на која напиша
„Офицерски дом е наша заедничка обврска - ќе биде и наша заедничка гордост!“

-Низ годините и вековите наназад, стремежот на македонскиот народ беше борбата за слобода. За таа борба некој не го жалеше ни најдрагоценото, својот живот, затоа што битката за слобода нема цена. Токму затоа денеска одаваме почит и признание на оние кои што се бореа за слобода, за демократија, еднаквост, за живот. На сите битолчани им го честитам денешниот празник, Битола е слободна, слободно живее, реча Васко Ковачевски, претседател на ОО на СДСМ – Битола

Нула, вака новиот директор на битолската Клиничка болница, Зоран Лазаров ја оцени состојбата во која ја затекнал установата одговарајќи на  новинарско прашање на кое место на скала од еден до десет би ги сврстил наследените состојби.

„Од почетокот размислувавме дали да одржиме прес да видите во каква состојба е болницата, но одлучивме да не се жалиме, да почнеме од тоа што го затекнавме и со текот на времето да покажиме дека одиме на подобро. Нас ни е целта да ја вратиме на она ниво на кое функцинираше, треба време. Се трудиме, работиме интензивно“, рече Лазаров.

Борче Димитровски, поранешниот директор на Центарот за култура-Битола , сега советник во Советот на општината , вчера  зборувајќи од советничката говорница, дали треба или не треба , да се формира комисија за испитување на работата на Општината и бившиот градоначалник Талески, не пропушти сам да се пофали,  како директорувал и што практикувал.

Селекторот на фестивалот „Музика од светот“, Оливер Јосифовски, основач, басист и композитор на групата „Љубојна која годинава ќе настапува на фестивалот, денеска на прес-конференција беше запрашан дали има пристрасност во неговиот избор.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани