2win800x200

Вилает

Битолскиот театар годинава од Министерството за култура доби поддршка за 4 премиери и еден фестивал. На сцената оваа година ќе бидат поставени претстави според  делата Шекспир, Брехт,  Нушиќ. 
Започнаа градежните активност за санација на патот до битолското село Буково, откако најнапред ќе се  изгради колекторскиот систем во опфат од излезот на населбата Буковски ливади до селото  во должина…
Две градежни парцели кои сега се во рамките на Индустриската зона Жабени да се отстапат на Владата за формирање индустриска  зона  на државно ниво, со што инвеститорите на ваков начин…
За пожарникар потребно е срце и голема љубов кон професијата, вели командирот на Територијалната противпожарна единица од Битола Костадин Поповски, кој по 39-годишен работен век на полето на заштитата на…

За Глобал и Копанки

Февруари 18, 2021
Девојката со портокалова марама“ е роман во кој битолчанката Сања Поповска преку ликови од имагинацијата ја наслика вистинската борба на лицата со мултиплекс склероза. Книгата беше објавена неодамна, а авторката…
Поради најавата од Управата за хидрометереoлoшки работи за пообилни врнежи од снег и минусни температури кој ќе преовладуваат за престојниов викенд, КЈП "Нискоградба" - Битола, апелира  возачите да го прилагодат…
Јавното претпријатие "Водовод" целосно ја заменува старата дотраена водоводната мрежа на дел од улицата "Климент Охридски" во центарот на градот, наместо постојано да ги санира дефектите. Од "Водовод" велат дека…
На денешен ден, 3 февруари 1977,кај Македонски брод загина Васко КАРАНГЕЛЕВСКИ, припадник на  македонското националноослободително и комунистичко движење во  Вардарскиот дел на Македонија и учесник во Антифашистичката војна, генерал на…
Со поставување на пристапни патеки, посебен лифт- платформа за инвалидски колички и тоалет приспособен за лицата со физичка попреченост по најнови светски стандарди, во Општина Битола целосно им е овозможена…
Универзитетската библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола започна јавна кампања „Направи Selfie со твојата омилена книга”. Станува збор за нова, иновативна програма, креирана за редовните членови, но и за привлекување на нови читатели во…
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 15 ЈАНУАРИ1920

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани